Кога и колку често на гинеколог

Скоро сите девојки се интересираат кога е вистинското време за прв пат да се посети гинеколог. Одлуката кога за прв пат да се посети гинеколог е само твоја лична работа.  Постојат неколку ситуации кои наложуваат кога да посетиш гинеколог.

  • Ако имаш наполнето 16 години, а се уште не си имала прва менструација.
  • Ако имаш наполнето 18 години, а се уште не си била на гинеколог.
  • Ако планираш да станеш сексуално активна, или веќе си.
  • Ако си сексуално активна, а менстуацијата ти доцни.
  • Ако имаш болни грчеви во долниот дел од стомакот кои не поминуваат.
  • Ако имаш секрет кој обилно истекува од вагината.
  •  Ако те чеша во пределот на гениталиите.
  • Ако постои било каква промена во пределот на гениталиите
  • Ако размислуваш да почнеш да користиш анти-беби пилули или некое друго контрацептивно средство.

 

Грижа за своето здравје е кога минимум еднаш во годинита ќе се посети матичниот гинеколог. Редовните контроли помагаат да се зачува репродуктивното здравје и да се води поздрав и посреќен живот.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s